AZ in de bladen

Praat hier over verschenen stukken in de media over onze glorie
Gebruikersavatar
D. Loggie
Dagjesmens
Berichten: 35
Lid geworden op: 02 sep 2012, 07:48
Locatie: Utrecht

David Loggie! ... He is scoring everyday!
Gebruikersavatar
Voltreffer Vick
Oude garde
Berichten: 1452
Lid geworden op: 14 jan 2006, 10:05
Locatie: kaasmarkt

6 december 2020
Als clubs alle voetballers en trainers zouden ontslaan die stiekem met een potentiële andere werkgever praten in hun laatste contractjaar, was het leeg op de velden. De actie van AZ om trainer Arne Slot te ontslaan, omdat hij in onderhandeling met Feyenoord is zonder AZ daarvan op de hoogte te brengen, is op het eerste oog overspannen en dom.

Slot is een moderne, rustige, goed formulerende trainer. De mooie, iets te trage spelbepaler van vroeger ontwikkelt een betere versie van zichzelf als trainer. ‘Slot zij met ons’, stond voorheen op een spandoek. Maar dat was voor de middenvelder van PEC Zwolle. De kroonprins van de trainers wil de koning zijn, als man die jeugd kansen geeft met swingend voetbal.

Slot won vorig seizoen alle topduels, maar hij verloor dus van de kleintjes, anders had ajax nooit met een beter doelsaldo bovenaan kunnen eindigen toen de KNVB de competitie staakte vanwege corona. Dit seizoen begon Slot met vijf soms bizarre gelijke spelen tegen matige elftallen, terwijl de wedstrijd tegen Kiev in de voorronde van de Champions League leidde tot een initiatiefloze nederlaag. Het spel verliep soms zo volgens sjablonen dat het vervelend werd, als het anders liep dan geprogrammeerd. Slot is goed, maar we moeten niet overdrijven.

Critici noemen de leiding van AZ, de directeuren Eenhoorn en Huiberts, hypocriet. Hoezo, openheid? AZ trok achter de rug van iedereen richting Uefa, om de entree in de Champions League af te dwingen, met het argument dat onderling resultaat in een afgebroken competitie zwaarder moest tellen dan doelsaldo. Die situaties zijn echter onvergelijkbaar. De actie bij de Uefa was bedoeld om de club AZ hogerop te helpen. De onderhandelingen van Slot dienen hemzelf, want hoe dan ook zou zijn focus nooit meer helemaal bij AZ liggen, zeker nu het seizoen nog zo lang duurt.

AZ is een aparte club, met twee kampioenschappen in het verleden, mede behaald dankzij het geld van vermogende mannen, de broers Molenaar en Scheringa. AZ wil opnieuw de beste zijn, maar dan met een vooruitstrevende visie. Dat kan alleen als iedereen volledig bezig is met AZ, dat minder geld heeft dan ajax of PSV.

Iedereen moet elke dag het beste uit zichzelf halen, zegt de in het Amerikaanse honkbal opgevoede Eenhoorn. Dat Slot zijn contract niet wilde verlengen, betekent dat hij het gras elders groener acht. Bij Feyenoord nota bene, een concurrent die allang was voorbijgestreefd in modern denken en opleiding. AZ ergert zich intern kapot aan het voortdurende lonken naar zijn personeel, dat bij de jeugd al begint.

AZ ontwikkelt zich tot een bijna sektarisch bastion in het Nederlandse voetbal, zonder aan die term sektarisch meteen negatieve connotaties te verbinden. Het is AZ niet te doen om aaibaarheid of sympathie. Hoongelach was derhalve AZ’s deel na het ontsporen van het duel met FC Groningen, de dag na het ontslag. Wat AZ deed met Slot is onbegrijpelijk voor mensen die leven volgens het adagium ‘doe maar gewoon’. De stap past echter bij de status van AZ, dat in veel opzichten de met afstand interessantste club van Nederland is.

Aldus Willem Vissers in de Volkskrant van vandaag
Op de zolder van zijn grootmoeder vindt Sjakie Meulemans op een goede dag een paar enorm oude voetbalschoenen, die van een vroegere topvoetballer zijn geweest: Voltreffer Vick, sinds die tijd kan ie voetballen als de beste
Gebruikersavatar
AZ-073
Oude garde
Berichten: 1396
Lid geworden op: 07 jan 2012, 17:53
Locatie: Den Bosch

Dit artikel uit de NRC maar hier geplaatst maar had gezien de verhaallijn (analyse over de ambitie die Robert Eenhoorn aan AZ heeft toegevoegd en waarom onze directie zich verraden voelde door Slot)
AZ strandt in de Europa League, maar de ambities blijven

Europa League Vijf dagen na het ontslag van zijn beste coach ooit ligt AZ uit Europa. Bitter, maar naast ambitie hechten ze in Alkmaar ook aan principes.

Toen Robert Eenhoorn in 2014 bij AZ in dienst trad, richtte de nieuwe directeur zijn vizier meteen op het hoogste haalbare: de landstitel. Topsport, wist hij uit ervaring, is immers een kwestie van boven jezelf willen uitstijgen. Als honkballer in de Amerikaanse Major League wilde hij niet anders. Hij was er zelfs zo gebrand op presteren, vertelde hij later, dat hij zich amper de tijd gunde om zich te realiseren dat hij bij de Yankees speelde. Dé New York Yankees.

Maar zo ambitieus als hij nu was met AZ, daar keek de voetbalwereld van op. De top-drie aanvallen? „Daar werd toen schamper op gereageerd”, zei Eenhoorn deze zomer in Het Parool. Terwijl hij in dat stuk uitlegde hoe je zulke ambities najaagt (met de juiste mensen tot een pact verworden), benadrukte Eenhoorn ook dat het een misvatting was als mensen zouden denken dat AZ tevreden is met een tweede plaats. „Daar vergissen ze zich in.”

Wie deze teksten nog eens leest, zal begrijpen waarom hij Arne Slot heeft ontslagen. De trainer, qua puntengemiddelde de beste AZ-coach ooit, had niet alleen het vertrouwen van Eenhoorn en technisch directeur Max Huiberts beschaamd door buiten hen om met Feyenoord te praten. Nog belangrijker was dat hij daarmee het pact had geschonden.

En dat kon maar één ding betekenen: ontslag, ongeacht het feit dat Slot en AZ nog verwikkeld waren in de strijd om een plek in de volgende ronde van de Europa League. Donderdag wachtte de beslissende en de laatste van de zes poulewedstrijden, in Kroatië tegen Rijeka.

Het Herenakkoord
Kenners keken er niet van op dat Eenhoorn onverbiddelijk was tegenover Slot. Is Slot niet meer loyaal aan AZ, dan AZ ook niet meer aan hem. Want ook dat is Eenhoorn: principieel en compromisloos. Een man die zich niet laat ‘piepelen’ en die dat ook uitdraagt in de vennotenvergadering van de Eredivisie, waar hij niet schroomt om zich te roeren als Feyenoord, PSV en ajax dreigen samen te spannen, waar andere clubdirecteuren soms hun tong afbijten om in het gevlei bij ‘de grote drie’ te blijven.

Zulke machtsverhoudingen doen hem weinig. In plaats van de drie topclubs op een voetstuk te plaatsen, moet juist voor de aansluiting van de rest worden gezorgd, vindt Eenhoorn. Vandaar ook dat hij een van de aanjagers van het zogenoemde Herenakkoord was, waarin in 2019 werd vastgelegd dat de zes grootste clubs van Nederland elkaars talenten zoveel mogelijk met rust zouden laten. Zet een AZ-bril op en je leest er vooral in dat ajax voortaan met de poten van de AZ-jeugd moest afblijven, een van de grootste ergernissen die er leven bij AZ.

Met dezelfde felheid ging de club in tegen het vermeende oneerlijke besluit om ajax het enige Champions League-ticket toe te wijzen. Waarom had ajax daar meer recht op? Beide clubs stonden gedeeld bovenaan. ajax had een beter doelsaldo, maar AZ won twee keer van ajax. Omdat protesteren bij de KNVB vergeefs bleek, schreef AZ de UEFA aan, waarbij Eenhoorn en zijn collega’s lak hadden aan alle verontwaardigde reacties. In Alkmaar laten ze zich niet de kaas van het brood eten.

Dat moet ook wel. Als AZ een structurele ‘top-vier’ wil creëren, zal het moeten vechten voor zijn plek aan de top. Zowel op als naast het veld. Om te concurreren met ajax, PSV en Feyenoord is AZ zijn beste jeugdspelers al eerder én beter gaan betalen ten opzichte van enkele jaren geleden.

Geld mag dan niet de drijfveer van de meeste jeugdspelers zijn (eerder de kans op een doorbraak, gezien het feit dat circa 50 procent van alle speeltijd in het eerste elftal naar AZ-exponenten gaat), maar als financiën dan toch een rol spelen, zullen jeugdspelers zich minder snel laten verleiden door de concurrentie in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.

Risico’s
Niet overal viel het goed dat Slot meteen aan de kant werd gezet. Volgens oud-speler Barry van Galen had AZ ook in de winterstop met de trainer kunnen praten. Nu zou de club het onnodige risico lopen dat de trainerswissel van invloed kon zijn op de prestaties, en dan vooral op het beslissende Europese duel met Rijeka.

Of dat zo was? Feit is dat AZ twee keer in vijf dagen tijd met lege handen stond. Op de thuisnederlaag tegen FC Groningen, de eerste competitienederlaag, volgde de bittere uitschakeling in Europa. Tot de blessuretijd lonkte een ontsnapping door een nakende zege van Napoli, maar in Italië werd het vlak voor tijd 1-1, waarna AZ in Kroatië nog een tweede treffer incasseerde: 2-1.

Was het met Slot anders gegaan? Dat is slechts gissen. Feit is dat de club met diens vervanger Pascal Jansen geen enorme gok heeft genomen: in zijn twee jaar als assistent bij AZ heeft Jansen alles eigen kunnen maken: de mogelijkheden van de spelers en de huisstijl van de Alkmaarse club.

Zullen Eenhoorn en Huiberts spijt hebben? Wetende dat Slot zich had uitgeleverd aan een concurrent, hadden de twee vermoedelijk niet nog enkele weken de schijn kunnen ophouden voor de lieve vrede. Vermoedelijk steekt de gang van zaken rond Slot meer dan het voortijdige einde in Europa.
Kristen Nygaard: Wat een parel! https://www.youtube.com/watch?v=aOoIME2NSG0"
Gebruikersavatar
G-Vak
Invaller
Berichten: 2138
Lid geworden op: 31 mei 2006, 11:55
Locatie: Alkmaar
Contacteer:

Als Eenhoorn alleen maar voor het beste en de absolute top gaat,
waarom neemt hij dan genoegen met een leger spelers die het elke keer weer laten afweten ?
Gebruikersavatar
Kilkenny
Moderatort
Berichten: 7059
Lid geworden op: 22 feb 2005, 21:24
Locatie: Alkmaar

Wel interessant, dat er 50 procent jeugdspelers in het eerste staan is mooi, maar als dat jaar in jaar uit dezelfde spelers zijn, dan stokt de doorstroming daaronder dus evengoed. Dan is het geen argument voor doorstroming meer. Je zou als AZ zijnde dus eigenlijk moeten stoppen om op een bepaalde leeftijd nog een speler als doorgebroken jeugdspeler te kwalificeren. Want als je die jongens van ouder dan bijvoorbeeld 22 niet meer meerekent, dan is dat percentage ineens een stuk lager.
_________________
"I don't know that!"
capefear
Fanatic
Berichten: 551
Lid geworden op: 06 okt 2020, 09:49

AZ: slechte start, corona, trainer ontslagen, blessures - en toch is het geloof er nog: ’We hebben uitgesproken dat we er weer een speciaal seizoen van willen maken’
Iemand wellicht het volledige NHD artikel hiervan?
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt ... 7_35255545
Gebruikersavatar
Forza AZ
Beheerder
Berichten: 5266
Lid geworden op: 27 dec 2003, 11:20
Locatie: Alkmaar
Contacteer:

capefear schreef: 28 dec 2020, 15:56 Iemand wellicht het volledige NHD artikel hiervan?
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt ... 7_35255545
AZ: slechte start, corona, trainer ontslagen, blessures - en toch is het geloof er nog: ’We hebben uitgesproken dat we er weer een speciaal seizoen van willen maken’

Teun Koopmeiners, zondag tegen FC Utrecht. ,,We proberen nog steeds hetzelfde te voetballen.’’

AZ begon het seizoen rampzalig met vijf puntjes uit vijf wedstrijden en begin december werd trainer Arne Slot opeens ontslagen. Toch is er nog geloof in een goede afloop van het seizoen.

De schrik was groot, drie weken geleden, toen AZ plotseling trainer Arne Slot ontsloeg. ’Seizoen naar de knoppen’, dachten velen. Slot was immers de man die AZ vorig seizoen naar grote hoogten had gestuwd en die ook dit seizoen, na een slechte start, weer op de goede weg was. Moest zo iemand nou zo nodig per direct weggestuurd worden?

Inmiddels is die kritiek verstomd. Bij het ingaan van de korte winterstop is de schade van het ontslag van Slot beperkt gebleven. De dag erna werd er verloren van FC Groningen en in de week daarop volgde uitschakeling in de Europa League, maar daarna werd drie keer op rij gewonnen. Zondag volgde bijna de vierde overwinning op rij: in blessuretijd gaf AZ de voorsprong uit handen en kwam FC Utrecht toch nog op 2-2.

Fundament
Maakt het dan helemaal niet uit wie er voor de groep staat? Is het fundament dat door Slot is aangebracht zo stevig dat dat niet zomaar bezwijkt? „We weten heel goed wat we kunnen en wat we als team moeten doen, of het nou met of zonder Arne is”, zegt Owen Wijndal. Hij is blij dat AZ niet koos voor een opvolger van buitenaf, maar assistent-trainer Pascal Jansen doorschoof. „Goed persoon, goeie trainer’’, aldus Wijndal. ,,Hij geeft je vertrouwen en hij loopt al twee, drie jaar bij de club.”

Vertrouwen
De spelers geven aan dat ze veel vertrouwen hebben in Jansen. Logisch, geen speler zal zeggen dat het een slechte keuze was van de club. Maar op het veld geven ze hetzelfde aan. Wie AZ ziet voetballen, ziet weinig verschil met een maand geleden, toen Slot nog de leiding had.

„We zijn redelijk op dezelfde manier doorgegaan”, vindt aanvoerder Teun Koopmeiners. „Er staat een wat ander karakter voor de ploeg. Jansen is iets rustiger, in zijn manier van communiceren. Slot was wat extraverter in zijn besprekingen. Qua programma’s draaien we alles hetzelfde. We proberen nog steeds hetzelfde te voetballen. Dat wilden we ook als spelersgroep, op dezelfde manier doorgaan.”

Geloof
De spelers zijn vastberaden er nog een mooi seizoen van te maken. De late 2-2 van FC Utrecht was een domper - bij een overwinning zou AZ op een gedeeld derde plaats hebben gestaan - maar ondanks het gelijkspel is het geloof er nog. De slechte competitiestart (vijf uit vijf) is naar de achtergrond verdreven, er wordt uitgekeken naar de maand januari. Daarin speelt AZ onder meer tegen PSV, Feyenoord en ajax.

Waarom de spelers geloven dat AZ nog mee gaat doen om de bovenste plaatsen? „Omdat we een heel goed team hebben en heel goede spelers”, zegt Wijndal. „We hebben vorig jaar laten zien wat we kunnen, en de enige jongens die weg zijn, zijn Oussie (Idrissi, red.) en Stijn (Wuytens). Die waren belangrijk, maar we hebben er goede spelers voor teruggekregen. Dus ik denk dat we na de winterstop weer goede dingen gaan laten zien.”

En het vertrek van Slot dan? Hier en daar werd voorspeld dat het team zou instorten? „Nee, dat is niet gebeurd. Natuurlijk was die eerste week even lastig, het was even kijken hoe het ging”, zegt Wijndal. ,,Daar zijn we nu overheen. In de voetballerij gaan dingen soms heel snel. Je kunt er niet te lang in blijven hangen. Doe je dat wel, dan gaat het alleen maar ten koste van je eigen spel en prestaties. Dus we hebben snel de knop omgezet. We zijn ook niet boos op de club. We weten ook niet precies hoe het is gegaan tussen de directie en Arne.”

Speciaal seizoen
Het ontslag van Slot telt niet meer. „We hebben het er niet meer over. Slot heeft het natuurlijk hartstikke goed gedaan, maar ik denk dat Pascal ook een goede trainer is en dat ie het goed doet”, zegt Ferdy Druijf. „Waarom we vertrouwen in hem hebben? Hij loopt al langer mee. Da’s een groot voordeel voor ons, dat hij altijd al bij besprekingen was. Het is niet zo dat door de trainerswissel alles omgegooid is. Natuurlijk was het aan het begin even wennen, toen we twee keer achter elkaar verloren. Maar het gaat nu goed. Er zit vechtlust in het team. Dat hebben we al vaker laten zien en daar hamert Jansen ook op. Opgeven is geen optie bij hem.”

Vorig seizoen was de vechtlust ook al een kracht van AZ. „Dat zit in deze ploeg, ja. En we hebben na vorig seizoen naar elkaar uitgesproken dat we er nu weer een speciaal seizoen van wilden maken. Dat willen we nog steeds doen, ook na de slechte start en na het ontslag van Arne Slot.”
capefear
Fanatic
Berichten: 551
Lid geworden op: 06 okt 2020, 09:49

Dank voor het artikel
Gebruikersavatar
Ikkyu-San
Supporter
Berichten: 178
Lid geworden op: 06 okt 2013, 13:14
Locatie: Pn'Cras

IMG-20201231-WA0002.jpg
IMG-20201231-WA0002.jpg (185.36 KiB) 4157 keer bekeken
IMG-20201231-WA0003.jpg
IMG-20201231-WA0003.jpg (152.74 KiB) 4158 keer bekeken
Kwaliteit voor minder geld, wie is daar niet op gesteld?
Gebruikersavatar
G-Vak
Invaller
Berichten: 2138
Lid geworden op: 31 mei 2006, 11:55
Locatie: Alkmaar
Contacteer:

14:42 – Sofiane Boussaadia, beter bekend als rapper Boef, is één van de meest succesvolle én veelbesproken artiesten van Nederland. Het is niet bekend of hij een aardig balletje kan trappen, maar een liefhebber van het spel is hij wel. In de toekomst wil hij misschien het voetbalwereldje instappen. Niet als speler, maar als clubeigenaar.
Je moet altijd zorgen dat je doelen hebt. Want als je geen doelen hebt, ga je ook niks doen. Dus ik zorg altijd dat mijn doelen ver vooruit blijven. Dus bereik ik dat ene doel, dan staan er alweer drie nieuwe doelen klaar", vertelt de 27-jarige rapper in een interview met Vice.

"Eén doel op de lange termijn is een voetbalclub, man. Het lijkt mij lauw om mijn eigen voetbalclub te hebben, dus. Weet ik veel welke club in Nederland. AZ of zo. Ik koop gewoon AZ, pomp er een beetje money in, zet spelers aan 't werk. Dat lijkt me lauw, man. Dat lijkt me echt lauw", zegt hij met een grote lach op zijn gezicht. (Bron:FCUpdate>)

Nou ,dat lijkt mij ook lauw man ! Geen zorgen meer om de toekomst van onze club in ieder geval. :roll:
DeZuivelDuivel
Basisspeler
Berichten: 2912
Lid geworden op: 28 feb 2019, 21:40

Moet dat nou? Als we iemand met een te groot ego en weinig muzikaal talent bij de club willen kunnen we Dabney dos Santos toch terug halen?
Gebruikersavatar
pAZcal
Barry
Berichten: 4047
Lid geworden op: 17 mei 2006, 18:52
Locatie: Leiden

DeZuivelDuivel schreef: 29 jan 2021, 20:21 Moet dat nou? Als we iemand met een te groot ego en weinig muzikaal talent bij de club willen kunnen we Dabney dos Santos toch terug halen?
:D
Gebruikersavatar
kuifje
Barry
Berichten: 4666
Lid geworden op: 30 dec 2003, 15:10
Locatie: Zaandijk
Contacteer:

DeZuivelDuivel schreef: 29 jan 2021, 20:21 Moet dat nou? Als we iemand met een te groot ego en weinig muzikaal talent bij de club willen kunnen we Dabney dos Santos toch terug halen?
Het lijkt me een simpele ziel annex domme hond. Laat hem lekker naar ajax gaan, dat is meer zijn niveau. Daar loopt ook alleen maar afval rond.
Wereldkampioen 2018? : Courtois, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen, Meunier, De Bruyne, Mertens, Dembéle, Lukaku, Carrasco en Hazard.

Wilmots, de Belgische Gert-Jan Verbeek

Van Gaal is de Suarez onder de trainers, hij bijt ook ieders hoofd af.
Gebruikersavatar
salmonyappi
Gewoon Dirk
Berichten: 10431
Lid geworden op: 14 jan 2005, 09:28
Locatie: Heiloo

VI :

AZ-icoon Barry van Galen heeft niet genoten van het spel van de Alkmaarders tegen RKC. In de Retteketet Podcast spreekt de voormalige middenvelder uit dat hij wel verwacht dat de tweede plaats een prooi wordt voor AZ.
'PSV moet nog naar FC Utrecht tijdens de laatste speelronde. Dat is geen fijn potje om af te sluiten', zegt Van Galen tegen clubwatcher Simon Zwartkruis.

Over het spel tegen RKC Waalwijk was hij zoals gezegd niet te spreken. 'Ik kan daar slecht tegen, dat saaie voetbal. Alsof je naar een film kijkt en je weet hoe het eindigt, maar er zit geen spanning of actie in. Hoe kun je zo spelen? Het was passief, emotieloos; je mist gewoon de passie.'
Het is geen hom, het is geen kuit, 't is voetbalkaviaar !!
Plaats reactie